Tips για ένα καλύτερο Σήμι

Το Σήμι είναι η κίνηση σήμα κατετεθέν στους Ανατολίτικους χορούς. Αγαπημένο τόσο από τους χορευτές, όσο και από τους θαυμαστές, όμως αρκετές φορές φορές δύσκολο για τους μαθητές και ακατόρθωτο για το κοινό αυτού του χορού. Φαντάζει και δύσκολο και ακατόρθωτο μερικές φορές, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια!


Για να ανέβάσετε το επίπεδο, την αντοχή και το άρτιο αποτέλεσμα στην κίνηση , χρειάζεστε μόνο μεθοδικότητα στην εξάσκηση σας!


Σας έχω μερικές συμβουλές για γρηογορότερα αποτελέσματα. Tips που θα κάνουν το Σήμι πραγματικά την αγαπημένη σας κίνηση!


1) Διαλέξτε το αγαπημένο και πιο εύκολο σε εσάς Σήμι.
Αρχικά το Σήμι είναι μία κατηγορία πολλών κινήσεων που εκτελούνται σε πολύ γρήγορες ταχύτητες σε δίαφορα μέρη του σώματος, όπως γοφοί, γόνατα, ώμοι λεκάνη και άλλα σημεία.


2) Ξεκινήστε με ζέσταμα.
Δέκα λεπτά και ένα καλό ζέσταμα, είναι αρκετά για να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τις μυϊκές ομάδες με τις οποίες θα δουλέψουμε. Στο ζέσταμα χρειαζόμαστε απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να ενεργοποιήσουμε τους μύες και όχι να τους σφίξουμε. Επίσης προσθέστε διατάσεις στο ζέσταμα για να βοηθήσουμε τις αρθρώσεις να αναπνεύσουν και να μην κλειδώσουν.


3) Βάλτε μουσική.
Τα αγαπημένα σσας τραγούδια ας παίζουν δυνατά!! Το μυαλό και το σώμα θα ακολουθ’ησουν καλύτερα τον υπαρκτό ρυθμό. Το μυαλό ξεχνιέται ακούγοντας ένα ωραίο κομμάτι και το σώμα θέλει να ακολουθήσει την μουσική. Αυτό κάνει όλη την εξάσκηση μια πιο χαρούμενη διαδικασία και απομακρίνει τον αυστηρό ΄΄κριτή΄΄ μέσα στο κεφάλι μας που επιμένει πως δεν θα το καταφέρουμε, δεν το κάνουμε σωστά ή πως πρέπει να το πετύχουμε τώρα!


4) Διατηρήστε την στάση σώματος.
Μπορεί να επιλέξετε να δουλέψετε παράδειγμα με το Σήμι των γοφών ή των γονάτων, αλλά αυτο δεν σημαίνει πως δεν μας ενδιαφέρει τι στάση θα κρατήσει το υπόλοιπο σώμα καθώς αυτό είναι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση των κινήσεων. Κρατήστε ενεργοποιημένο τον κορμό. Ίσια σπονδυλική, και λεκάνη στο κέντρο. Νιώστε την ενέργεια να τονώνει όλο το σώμα. Οι μύες και το κόκαλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αν πέσει το πάνω μέρος του σώματος αυτόματα θα επιρεάσει και το κάτω μέρος του σώματος και κατεπέκταση την κίνηση με την οποία δουλεύουμε.


5) Ξεκινήστε με την αργή ταχύτητα.
Ειναι καλό να ξεκινήσετε με το αργό τέμπο. Μείνετε στην πρώτη ταχύτητα και προσπαθήστε να καταλάβετε το σώμα σας. Συνηδητοποιήστε τι κίνηση πραγματοποιήτε, συνηδητοποιήστε πως δουλεύει αυτός ο σπουδαίος μηχανισμός που διαθέτουμε. Ποιοι μύες δουλεύουν για σταθεροποίηση και ποιοι για κινητοποίηση.


6) Αυξήστε την ταχύτητα.
Σταδιακά και καθώς νιώθετε ποιο σίγουροι, αυξήστε την ταχύτητα. Είναι καλό συχνά, να συνηδητοποιείτε την στάση σώματος που διατειρείτε.


7) Παίξτε με τις ταχύτητες.
Αλλαγές στην ταχύτητα. Από την αργή στην γρήγορη και την μεσαία. Δείτε το σαν παιχνίδι και παίξτε με τις ταχύτητες. Σε αυτό το σημείο, είναι καλό να δείτε πως αντιδράει το σώμα σας. Μπορεί εύκολα να αλλάξει ταχύτητα; Νιώθετε ότι χάνεστε ή αποσυντονίζεστε; Ποιά είναι η πιο εύκολη και ποιά η πιο δύσκολη ταχύτητα για εσας;


8) Μείνετε περισσότερο στην πιο εύκολη ταχύτητα.
Αυξήστε την διάρκεια στην πιο εύκολη ταχύτητα για εσάς. Με αυτό τον τρόπο κάνετε κτήμα σας την συγκεκριμένη κίνηση, στην συγκεκριμένη ταχύτητα και είστε έτοιμοι να κατακτήσετε την επόμενη, σε αντίθεση με το να αλλάζετε συνέχεια τις ταχύτητες ή τα Σήμι , χωρίς να νιώθετε σιγουριά σε κάποια θέση.


9) Χαλαρώστε.
Αν το σώμα σας αρχισει να σφίγγει , απλά χαλαρώστε. Μερικές ανάσες και διατάσεις είναι χρήσιμες σε αυτό το σημείο. Το σώμα αλλά και το μυαλό χρειάζεται να ηρεμίσει ώστε να είναι έτοιμο να αρχίσει ξανά.


10) Αναπνεύστε!
Η αναπνοή είνια ένα από τα πιο συμαντικά σημεία, για αυτό δεν θέλουμε να την κρατάμε. Αν την κρατήσετε το σώμα σας θα δουλέψει διαφορετικά. Οι μύες αυτών αλλά και ο εγκέφαλος θέλουν χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει. Μην του το στερήσετε αυτό, ειδικά την ώρα της εξάσκησής μας, καθώς είναι το σημείο που αποκτάμε συνήθειες, χτίζουμε την τεχνική αλλά και την εξέλιξη μας.


11) Διατάσεις.
Στο τελευταίο κομμάτι της εξάσκησης χρειάζόμαστε διατάσεις! Αργή αναπνοή και χαλάρωση του σώματος. Αφιερώστε όσο χρόνο θεωρείτε πως χρειάζεστε και ευχαριστήστε το σώμα σας που σας χάρισε αυτό τα αποτελέσματα.

 

Δουλέψτε με αυτά τα βήματα. Δείτε ποιο βήμα σας δυσκόλεψε αλλά και πιο σας φάνηκε ποιο εύκολο. Μελετήστε τα και βρέιτε το ΓΙΑΤΙ. Με αυτόν τον τρόπο είστε έτοιμοι να δουλέψετε συνειδητά πάνω στο πιο αδύναμο κομμάτι σας αλλα και να ενισχύσετε το καλύτερο σας κομματι.


Δοκιμάστε το για μία εβδομάδα κια σημειώστε τις αλλαγές. Αναγνωρίστε την εξέλιξη σας.
Μπορείτε να μοιραστείτε μαζι μου τις εντυπώσεις , τις απορρίες αλλα και την διαφορά στο Σήμι!

 

Καλή εξάσκηση

 

Δήμητρα Ζαρζούκη